سمنو آنقدر مزه خاصی دارد که خیلیها به خاطر طعمش آن را میخورند و با خواص سمنو کاری ندارند. اما برخی افراد هم صرفاً به دلیل خواص بینظیری که دارد سراغش میروند. سمنو را با جوانه گندم، آرد سبوسدار و آب درست میکنند. ممکن است در ظاهر درست کردن سمنو کار سادهای باشد، اما افراد باتجربه به طور حتم سمنوهای با کیفیتتری درست میکنند.
سمنو جزء خوراکیهای سنتی ما ایرانیها محسوب میشود و در همه کشور طرفداران خاص خودش را دارد. بیشترین زمان استفاده از سمنو به سفره هفت سین برمیگردد. سمنو یک پای ثابت سفرههای هفت سین در همه ایران است. اما نمیتوان منکر مواد مغذی موجود در آن شد که شامل مواد معدنی، ویتامینها و فیبر میشود. در ادامه درباره خواص این خوراکی خوشمزه اطلاعات بیشتری آورده شده است. توصیه میشود در صورت داشتن مشکل یا بیماری خاص پیش از مصرف سمنو حتماً با پزشک معالج خود مشورت کنید.
بیشتر بخوانید: آیا میدانستید از خواص جعفری برای تقویت پوست و مو استفاده میشود؟
یکی از مهمترین خواص سمنو این است که در زمان درست کردن به آن هیچ شکر و قند مصنوعی اضافه نمیشود. سمنو کالری نسبتاً زیادی دارد و یک میانوعده کامل و سالم برای تأمین انرژی به شمار میرود. جدول ارزش غذایی در هر 100 گرم سمنو عبارت است از:
کالری | 270 |
قند | 30 گرم |
کربوهیدرات | 65.3 گرم |
نمک | 0.04 گرم |
چربی | 0.2 گرم |
آهن | 1.85 میلیگرم |
فیبر | 0.73 گرم |
پروتئین | 7.15 گرم |
اسید فولیک | ۷۷ میکروگرم |
کلسیم | ۴۰ میلیگرم |
پتاسیم | ۲۰۷ میلیگرم |
از خواص سمنو در طب سنتی بهره گرفته میشود. مصرف سمنو با هدف حفظ انرژی در طولانی مدت توصیه میشود. از خواص آن میتوان به درمان سوء هاضمه، پوکی استخوان و دردهای استخوانی، سنگ کیسه صفرا و ریزش طبیعی موها اشاره کرد. سمنو از طبع گرم و متعادلی برخوردار است. مهمترین خواص آن برای بدن شامل موارد زیر میشود. البته مهم است که سمنو به اعتدال و در موقع مناسب مصرف شود.
سمنو حاوی فیبر و آنتیاکسیدانهایی است که در سمزدایی کبد نقش مهمی دارند. ضمن اینکه جوانه گندم مادهای به اسم بتائین دارد که میتواند در بهبود کارکرد کبد و از بین بردن رسوبات چربی در بدن مؤثر واقع شود.
سمنو حاوی مقادیر زیادی کلسیم و پتاسیم است که برای پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان لازم هستند. برای بهره بردن از کلسیم موجود در سمنو میتوانید آن را با شیر به مصرف برسانید. مصرف سمنو همراه با شیر میتواند به بالا بردن کلسیم و پروتئین منجر شود که هم در سلامت استخوانها مؤثر است و هم انرژی بدن را افزایش میدهد.
یکی از خواص سمنو تقویت سیستم ایمنی بدن است که به علت داشتن آنتیاکسیدانهای قوی است. ترکیب سمنو با شیره انگور هم آن را خوشمزهتر میکند و هم آن را به یک خوراکی قوی برای تقویت سیستم ایمنی بدن تبدیل میکند. ضمن اینکه این ترکیب یک بمب انرژی است که برای رفع خستگی و بالا بردن انرژی بدن بسیار مفید است.
از آنجا که سمنو حاوی فیبر است، به سلامت دستگاه گوارش و تقویت معده کمک میکند. مصرف سمنو در درمان یبوست مؤثر است، کارکرد رودهها را منظم میکند، کمککننده کاهش التهابهای معده و بهبود هضم غذا است. مصرف به موقع و به اندازه سمنو میتواند در رفع مشکلات گوارشی مثل تسکین التهابهای معده و کاهش سوزش معده بسیار اثرگذار باشد. یکی از خواص سمنو داشتن خاصیت قلیایی است که موجب تنظیم اسیدیته معده میشود و برای کسانی که مشکلاتی مثل ترش کردن و رفلاکس معده دارند مفید است.
از خواص سمنو به دلیل داشتن فسفر برای بهبود عملکرد مغز هم استفاده میشود. مصرف سمنو در افراد مسن میتواند موجب تقویت مغز شود. البته مصرف آن به کودکان و زنان شیرده نیز توصیه میشود. تقویت حافظه، بالا بردن تمرکز و به طور کل بهبود کارکرد مغز از فواید مصرف سمنو به شمار میروند.
سمنو به علت داشتن آهن و اسید فولیک میتواند در بالا بردن تعداد گلبولهای قرمز خون مؤثر باشد. همین ویژگی میتواند در پیشگیری از ابتلا به کمخونی و بالا بردن سطح هموگلوبین خون مؤثر باشد. افرادی که هموگلوبین پایینی دارند میتوانند با مصرف سمنو به کاهش خستگیهای خود کمک کنند و سطح انرژیشان را بالا ببرند. همچنین، وجود ویتامینهای گروه ب در سمنو به جذب آهن و تقویت کارکرد سیستم خونی کمک میکند که در کاهش نشانههای کمخونی مثل خستگی و ضعف مؤثر واقع میشود.
از خواص سمنو برای داشتن اندامی متناسب هم میتوان بهرهمند شد. البته از آنجایی که سمنو کالری زیادی دارد، باید حواستان به میزان مصرف آن باشد. سمنو به علت داشتن فیبر و پروتئین زیاد احساس سیری ایجاد میکند و اشتهای کاذب را نیز بین میبرد. همین ویژگیهای سمنو موجب میشود که بعد از مصرف آن جلوی پرخوری در افراد گرفته شود.
کسانی که ورزش بدنسازی کار میکنند میتوانند سمنو را به علت داشتن پروتئین گیاهی و کربوهیدرات در رژیم غذایی خود بگنجانند. کربوهیدراتی که در سمنو وجود دارد از نوع پیچیده است و به آرامی آزاد میشود و به همین علت سطح انرژی در طی روز بالا باقی میماند.
پروتئین سمنو به بازسازی و بالا بردن توده عضلانی بدن کمک میکند. ضمن اینکه ورزشکاران میتوانند از منیزیم و فسفر موجود در آن نیز برای بازسازی عضلات سود ببرند. یکی دیگر از خواص سمنو برای ورزشکاران جلوگیری از گرفتگی عضلهها بعد از تمرینهای سنگین است. پتاسیم و منیزیم موجود در سمنو انقباضهای عضلهها را تنظیم میکند و مانع از ایجاد اسپاسم میشود.
از خواص سمنو میتوان برای تقویت پوست و مو هم استفاده کرد. مواد معدنی مثل روی و آهن اثرگذاری زیادی روی زیبایی پوست و مو دارند. ویتامین ای موجود در سمنو مثل یک آنتیاکسیدان قوی از پوست در مقابل آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد مراقبت میکند.
سمنو را از جوانه گندم تهیه میکنند که سرشار از ویتامینهای گروه ب، ویتامین ای، آهن و پروتئین است. این خواص همگی برای حفظ طراوت و شادابی پوست مفید هستند. ویتامین ای موجود در سمنو جلوی بروز چین و چروکهای زودرس، جوش و آکنه را میگیرد.
سمنو برای تقویت ریشه مو مفید است و مانع از ریزش موها میشود. مواد معدنی موجود در سمنو کمککننده رشد ساقههای مو هستند. افزودن بادام به سمنو به علت داشتن ویتامین ای و چربیهای سالم میتواند به درخشندگی موها و رفع آسیبهای آنها کمک کند.
زمانی میتوان از خواص سمنو بهترین بهره را برد که در بهترین زمان ممکن مصرف شود. بهترین زمان مصرف سمنو ناشتا و با معده خالی است که خوب است که از آن در وعده صبحانه استفاده شود. خوردن سمنو در صبح احساس سیری در شما ایجاد میکند و موجب میشود در طولانی مدت احساس گرسنگی نداشته باشید. ضمن اینکه در عملکرد دستگاه گوارش و معده نیز مؤثر است.
مصرف سمنو در صبح هنگام انرژی مورد نیاز بدن را تأمین میکند، تمرکز را تقویت میکند و در کارکرد بهتر ذهن مؤثر است. توجه داشته باشید که از خوردن سمنو در ساعتهای پایانی شب پرهیز کنید. سمنو کالری زیادی دارد و مصرف آن در شب هنگام میتواند به بالا رفتن وزن منجر شود.
حال که با خواص سمنو آشنا شدید، خوب است به نکتههای مهم در زمان مصرف آن توجه کنید. این نکتهها شامل موارد زیر میشود:
برای اینکه از خواص سمنو سودمند شوید، میتوانید آن را در خانه تهیه کنید. مهمترین ماده تشکیلدهنده سمنو جوانه گندم است. البته برای تهیه سمنو به آرد سبوسدار و آب نیز نیاز است. لازم است گندمی را از بازار تهیه کنید که گندم کامل باشد و بتوانید آن را در خانه خیس کنید تا جوانه بزند. برای تهیه سمنو میتوانید جوانه گندم را آماده از بازار نیز بخرید.
بعد از اینکه گندمها جوانه زدند، باید آنها را لای پارچه مرطوب نگه دارید تا ریشه بزنند. این مرحله مهمترین قسمت است، به دلیل اینکه رنگ گندمها رو به سبزی میرود. اگر دیر بجنبید ممکن است رنگ گندمها تیره شود و دیگر به درد درست کردن سمنو نخورند. بعد باید جوانهها را به شکل پوره دربیاورید و با آرد سبوسدار مخلوط کنید. به این مخلوط آب اضافه کنید و اجازه دهید تا سمنو با حرارت ملایم قوام بیاید. البته برای اینکه سمنو ته نگیرد، باید مدام آن را هم بزنید.
منبع : bumag.ir