– نوروم – neuroma، به توموری گفته میشود که از عصب منشأ گرفته یا عمدتاً از سلولهای عصبی و تارهای عصبی تشکیل شده است.
- نوروم آکوستیک – neuroma acoustic که نام دیگر آن شُوانوم دهلیزی – vestibular schwanoma است، نوعی تومور غیربدخیم عصب شماره ۸ جمجمهای است که اکثراً از سلولهای پوشاننده غلاف میلین – سلولهای شوان) عصب دهلیزی تحتانی منشأ میگیرد ولی گاهی منشأ آن لابیرنت است. نوروم آکوستیک حدود 6% از تومورهای داخل جمجمه، حدود ۳۰% از تومورهای ساقه مغز و قریب به ۸۵٪ از تومورهای زاویه بین مخجه و پونز – پل مغز را تشکیل میدهد.
– کاهش شنوایی، شایعترین نشانه بیماری است و بیشتر نوع حسی عصبی آن دیده میشود. وزوز گوش بسیار شایع است و اغلب به شکل یک طرفه بروز میکند. سرگیجه شایع نیست ولی در بعضی از بیماران روی میدهد. حدود ۷۹% بیماران دارای تومورهای بزرگ دچار احساس عدم تعادل – ولی نه سرگیجه حقیقی هستند. اختلالات عصبی فقط در تومورهای بزرگ دیده میشود.
درمانهای مرسوم
– پس از تشخیص به وسیله پزشک متخصص مغز و اعصاب یا گوش و حلق و بینی با استفاده از اُدیومتری – که مفیدترین روش تشخیص بیماری است)، آزمایش ABR – آزمایش واکنش شنوایی ساقه مغز)، امآرای و الکترونیستاگموگرافی، درمان بیماری آغاز میشود.
- برای درمان نوروم آکوستیک سه روش وجود دارد که عبارتنداز: درمان طبیعی – روش انتظار و مشاهده یا درمان محافظه کارانه)؛ جراحی برای خارج کردن تومور؛ و استفاده از چاقوی گاما و یا رادیوتراپی استریوتاکتیک.
استفاده از چاقوی گاما، عبارت است از تاباندن پرتوی گاما به تومور، بدون عمل جراحی که در موارد اضطراری و در صورت بالا بودن خطر جراحی به کار میرود.
در رادیوتراپی استریوتاکتیک نیز از تاباندن پرتوهای گاما استفاده میشود و از نظر کلی شبیه استفاده از چاقوی گاما است
– آیا کودکان هم به بیماری نوروم آکوستیک مبتلا میشوند؟
– بله. البته احتمال بروز بیماری نوروم آکوستیک در کودکان بسیار کم است.
– عوارض عمل جراحی نوروم آکوستیک چیست؟
– مرگ – 5/0 تا ۲ درصد، سکته مغزی – به ندرت، آسیب مخچه، پل مغزی و گاهی بخش گیجگاهی مغز، نشت مایع مغزی نخاعی – در ۵ تا ۱۵ درصد بیماران، مننژیت – در ۲ تا ۱۰ درصد بیماران، ضعف عضلات صورت، کاهش شنوایی، سردرد، عدم تعادل.