گروه ایرنا زندگی- اغلب ما از دوران کودکی خود به خاطر داریم که پول توجیبی از پدر می گرفتیم. برنامه های زیادی برای این پول در ذهن می پروراندیم اما بیشتر به خرج های روزانه و نهایتا هفتگی اختصاص پیدا میکرد. اما حتما همه مان (اگر خودمان را شمل نشود) در بین دوستان دوران کودکی و نوجوانی داشتیم افرادی را که با مبلغ بیشتر، پول توجیبی ماهانه دریافت می کردند. نقطه تمایز این دو مدل پول توجیبی در چیست؟ در مدیریت خرج! همان چیزی که شاید اگر از دوران کودکی یاد گرفته باشیم، در بزرگسالی کمتر به مشکل بر میخوریم و اغلب هم با پدیده ای به نام «پس انداز» یاد این مفهوم بیوفتیم.
از امروز می خواهیم در گزارش های مالی در ایرنا زندگی از اصولی صحبت کنیم که در مدیریت هزینه و تشخیص درست و غلط آن به ما کمک کند. مطالبی که طبق نظر سازمان ملل که در دهه دوم قرن ۲۱ ارائه داد، در مفهوم سواد تغییر ایجاد کرد. تعریف اول و دوم از سواد را کار نداریم اما در تعریف سوم (که اینجا مد نظر ماست) «سواد» مهارتهایی اعلام شد که داشتن این تواناییها و مهارتها مصداق باسواد بودن قرار گرفت. بدین ترتیب شخصی که در یک رشته دانشگاهی موفق به دریافت مدرک دکترا میشود، حدود ۵ درصد باسواد است. این مهارتهای دوزاده گانه عبارتاند از:
سواد عاطفی: توانایی برقراری روابط عاطفی با خانواده و دوستان
سواد ارتباطی: توانایی برقراری ارتباط مناسب با دیگران و دانستن آداب اجتماعی
سواد مالی: توانایی مدیریت مالی خانواده، دانستن روشهای پسانداز و توازن دخلوخرج
سواد رسانهای: اینکه فرد بداند کدام رسانه معتبر و کدام نامعتبر است.
سواد تربیتی: توانایی تربیت فرزندان به نحو شایسته
سواد رایانهای: دانستن مهارتهای راهبری رایانه
سواد سلامتی: دانستن اطلاعات مهم درباره تغذیه سالم و کنترل بیماریها
سواد نژادی و قومی: شناخت نژادها و قومیتها بر اساس احترام و تبعیض نگذاشتن.
سواد بومشناختی: دانستن راههای حفاظت از محیط زیست
سواد تحلیلی: توانایی شناخت، ارزیابی و تحلیل نظریههای مختلف و ایجاد استدلالهای منطقی بدون تعصب و پیشفرض
سواد انرژی: توانایی مدیریت مصرف انرژی
سواد علمی: علاوه بر سواد دانشگاهی، توانایی بحث یا حلوفصل مسائل با راهکارهای علمی و عقلانی مناسب
همه سیب هایت را در یک سبد نگذار
وقتی از منبعی دریافت پول متناوب می کنید، مثلا شاغل هستید و انتهای هر ماه مبلغی به حساب شما واریز می شود یا چیزی شبیه این، باید در نظر بگیرید که در دنیای امروز تهدیدهای زیادی برای حساب های بانکی شما طراحی می شود. اتفاق هایی مثل حک کارت بانکی که این روزها به تعداد بی شماری از افراد کلاهبرداری شده و یا زمانی که حین پرداخت عدد اشتباه را در صفحه پرداخت اینترنتی یا دستگاه پوز زده باشید مصادیقی از تهدیدهایی است که موجودی حساب شما را نشانه گرفته اند. آیا می توان راهی یافت که امکان چنین اتفاقاتی را کم کرد؟
علم سواد مالی برای بسیاری از چالش های این چنینی راهکارهای خوبی دارد. مثلا برای درگیر نشدن با چنین اتفاقاتی پیشنهاد استفاده از حساب سرد و حساب گرم را می دهد. حساب سرد، یک حساب بانکی است که واریزیهای شما به آن حساب انجام میشود اما شما از این حساب فقط به شمارهحساب دیگر خودتان که همان حساب گرم است پول انتقال میدهید و با کارتبانکی حساب گرمتان کارت میکشید و از خودپرداز پول برمیدارید.
در حساب گرمتان همواره مبلغی هست که بتواند هزینههای روزمره شما را پوشش دهد اما در این حساب لازم نیست مقدار زیاد پول نگهدارید. درصورتیکه ماندهٔ حساب گرمتان کم شد در نقطهای امن و از طریق شعبه یا اینترنت بانک و یا نرم افزارهای کاربردی بانک در منزل بهحساب گرمتان پول واریز کنید. بهتر است این دو حساب در دو بانک متفاوت باشد و بنابراین ورود به اینترنت بانک حساب گرمتان هم مسئلهای برای موجودی اصلی شما در حساب سردتان پیش نیاورد.