برداشتن لوزه در طی یک جراحی انجام میشود. ابتدا به بررسی عملکرد لوزه و سپس دلایل برداشتن لوزه و همه چیز درباره این عمل میپردازیم.
بیشتر بخوانید: روماتیسم چشمی چیست؟ انواع و درمان
لوزهها بخشهایی از سیستم دفاعی بدن هستند که در زیر گلو و ابتدای حلق قرار دارند. بهطوریکه با باز شدن دهان و پایینرفتن زبان، لوزهها بهراحتی قابلمشاهده هستند.
سیستم لنفی بر سر راه خود بخشهایی بهنام گره لنفی و غده لنفی دارد که محل تجمع سلولهای ایمنی بدن هستند. لوزهها جزو دستگاه لنفی محسوب میشوند و محل تجمع سیستم لنفی بدن هستند؛ بنابراین در ایمنی بدن نقش دارند و یکی از دلایل بزرگی آنها التهاب در اثر درگیری با میکروبها و بیماریهای مختلف است.
کار اصلی لوزهها مقاومت در برابر عوامل میکروبی ورودی به بدن است. در صورت مواجهه بدن با میکروبها، لوزهها در برابر آن مقاومت میکنند و پس از شروع درگیری با عوامل میکروبی لوزهها ملتهب و بزرگ میشوند.
هر گونه تجمع مواد میکروبی و آلودگی در لوزه و ورم لوزه میتواند موجب بزرگی غیرطبیعی لوزهها شود که درصورتیکه این بزرگی پس از پایان دوره بیماری بهخوبی کنترل نشود لزوم به انجام عمل برداشتن لوزه دارد.
بزرگی لوزه در بزرگسالی ممکن است به دلیل وجود حفرات در لوزه باشد. بعضی افراد لوزههای حفرهدار دارند که در این حفرات مواد غذایی تجمع پیدا میکنند و موجب احساس فشار و درد در گلو، عفونت مکرر و بوی بد دهان میشود. در صورت صلاحدید متخصص لوزههای حفرهدار با عمل جراحی برداشته میشوند.
ورم لوزهها موجب بزرگشدگی لوزه میشود. این بزرگی میتواند راه حلق را ببندد و موجب مشکل بلع شود. مخصوصاً در زمان سرماخوردگی شما با استفراغ مکرر مواجه میشوید و قورتدادن مواد غذایی برایتان سخت و دردناک است. همین عامل موجب بیاشتهایی میشود و کودک کمتر تمایل به غذاخوردن دارد.
تورم لوزه موجب گرفتگی صدا میشود. بهاصطلاح صدای تو دماغی حاصل انسداد گلو با لوزههای بزرگ است.
بزرگی لوزه هنگام خواب باعث مشکل در تنفس میشود و این مشکل تنفسی منجر به ایجاد خوروپف میشود. کودکان با خر و پف و لوزههای بزرگ سختتر میخوابند و انرژی کمتری دارند و در طول روز خوابآلودهتر میشوند؛ زیرا خواب باکیفیتی را تجربه نکردهاند.
وجود لوزههای بزرگ شما را مستعد عفونتهای مکرر بیشتری میکند. در این شرایط گلوی شما با کوچکترین عامل میکروبی درد میگیرد و سرماخوردگی بیشتری نسبت به افراد مشابه خود دارید.
عمل برداشتن لوزه بهتر است در سنین کودکی انجام شود؛ زیرا تحمل جراحی و مشکلات بعد از عمل در کودکان آسانتر از بزرگسالان است.
بهترین زمان جراحی لوزه توسط متخصص گوش و حلق و بینی تعیین میشود و با نظر متخصص برای هر فرد متفاوت است. گاهی به دلیل مشکلات زیادی که ورم لوزه برای شما به وجود آورده است ممکن است در بزرگسالی نیز پزشک متخصص تصمیم به جراحی شما بگیرد.
جراحی برداشتن لوزه معمولاً از سهماهگی قابلانجام است.
این جراحی که بهتر است در سنین کودکی انجام شود شامل برداشتن لوزهها است. طی این جراحی پزشک ابتدا شما را بیهوش میکند سپس با ابزار تخصصی جراحی انجام میشود.
جراحی لوزه عوارض مختلفی برای شما دارد؛ اما ممکن است فردی بعد از عمل هیچ یک از عوارض و مشکلات برایش ایجاد نشود و برعکس ممکن است بدن شما نسبت به عمل حساستر باشد و عوارض زیادی برایتان به وجود آید.
مهمترین عوارض هر عمل، عوارض بیهوشی و خونریزیها است.
خونریزی بعد از عمل عارضه حادی است که در چند ساعت اول بعد از عمل اتفاق میافتد. در صورت وقوع خونریزی بهتر است فوراً به بیمارستان مراجعه کنید خونریزیها ممکن است راه تنفس را ببندد و خطرناک است؛ بنابراین این عارضه را جدی بگیرید و فوراً به پزشکتان مراجعه کنید و در صورت عدم دسترسی به پزشکتان به اورژانس مراجعه کنید.
عوارض بعدی عوارض مربوط به جراحی است که به دلیل ارتباطی که بین حلق و گوش وجود دارد ممکن است موجب ایجاد گوشدرد در بعضی افراد شود.
سردرد به دلیل تأثیر منفی داروهای بیهوشی، خونریزیهای حین عمل و کمآبی بدن و یا به دلیل احساس درد محل عمل به وجود آید.
گاهی بعد از عمل تب و تورم گلو ایجاد میشود. این عوارض از عوارض رایج بعد از عمل است و بهتر است داروی استامینوفن جهت کنترل تب مصرف شود.
برای کاهش التهاب و تورم گلو باید از مواد غذایی خنک استفاده کنید.
هرچه غذاهای خنک بیشتری خورده شود و از غذاهای نرم؛ مانند بستنی و آبمیوه خنک استفاده شود تحمل درد گلو بعد از عمل بسیار آسانتر است.
از جمله عوارض مهم بعد از عمل مشکل تکلم است. ممکن است صحبتکردن با احساس درد در گلو همراه شود و تکلم برایتان سخت شود. این عارضه نیز بهمرورزمان و با بهبود تورم و التهاب گلویتان بهتر میشود.
لوزهها بخشهایی از بدن هستند که جزو سیستم دفاعی بدن طبقهبندی میشوند. درواقع لوزهها نوعی گره لنفی و محل تجمع لنف و سلولهای ایمنی بدن هستند؛ اما زمانی که از اندازه طبیعی خود بزرگتر شود مستعد ایجاد عفونت و عوارض برای بدن هستند.
در صورت عفونتهای مکرر گلو و بزرگی بیشازحد لوزه و یا وجود لوزههای حفرهداری که مواد غذایی در آنها جمع میشود لازم است جراحی لوزه انجام شود. مشکل تنفس هنگام خواب، خر و پفهای زیاد و گرفتگی صدا همگی جزو علائم بزرگی لوزه هستند. ابتلای مکرر به عفونت در کودکانی که لوزههای بزرگی دارند موجب اختلال رشد این کودکان میشود؛ بنابراین با صلاحدید متخصص بهتر است هرچه سریعتر نسبت به برداشتن لوزهها اقدام کنید.
جراحی برداشتن لوزهها موجب برطرفشدن تمام عوارض بزرگی لوزه میشود و تأثیر مثبتی در رشد کودکان مبتلا دارد.
منبع : bumag.ir