پوست و مو 12 اسفند 1403 - 1 ماه پیش زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
کپی شد!
0

موثرترین راه‌ها برای جلوگیری از ریزش مو چیست؟


ریزش مو از ناراحت‌کننده‌ترین تجربیات افراد به‌شمار می‌رود. پیامدهای این اتفاق علاوه‌بر نگرانی‌‌های ظاهری بر روان آن‌ها نیز تاثیرات منفی می‌گذارد. خوشبختانه پیشرفت‌ تحقیقات و مطالعات در زمینه حفظ و نگهداری موها، راه‌کارهای موثری را برای جلوگیری از ریزش مو در اختیارمان قرار می‌دهد. پس برای شناخت شیوه‌های درمان ریزش موی سر این مطلب را بخوانید تا به شما بگوییم برای درمان ریزش مو شدید چه باید بکنید.

شناخت علت اولین گام جلوگیری از ریزش مو

هر تار مویی بین ۳ تا ۵ سال عمر می‌کند. فولیکول‌های این اندام چرخه‌ای از رشد فعال، انتقال و استراحت دارند و ریزش آن‌ها زمانی اتفاق می‌افتد که چرخه رشدشان مختل شود. اگر می‌خواهید با دشمنان قدرتمند رشد موهای‌تان اشنا شوید به فهرست زیر مراجعه کنید:

• ژنتیک: این عامل تا حد زیادی شایع‌ترین علتی است که تا ۵۰ درصد مردان و زنان را تحت تاثیر قرار می دهد و با بیشتر شدن سن آن‌ها افزایش می‌یابد.

• تلوژن افلوویوم: مرحله رشد فعال موها، آناژن و مرحله ریزش آن‌ها تلوژن نام دارد. تارهای مویی جایگزین در ابتدای فاز آناژن قرار دارند و با ریزش موها رشد می‌کنند و این چرخه به‌طور مرتب تکرار می‌شود. پدیده تلوژن افلوویوم نوعی از ریزش موها است که چرخه فوق دچار نقص و اختلال شده باشد، به به‌گونه‌ای که تعداد بیشتری از تارهای مویی وارد چرخه استراحت می‌شوند و در طی آن می‌ریزند. علت‌ این اتفاق می‌تواند موارد زیر باشد:

  • – استرس
  • – بارداری
  • – عوارض جانبی دارو
  • – سایر شرایط بهداشتی زمینه‌ای

این حالت معمولا پس از استرس، شوک یا حادثه اتفاق می‌افتد و محدوده بالای کف سر را درگیر می‌کند. اگر در حال تجربه ریزش موها به‌شکلی هستید که به بروز لکه‌های طاسی، لکه‌دار شدن یا بیرون آمدن توده‌های بزرگ مویی منجر می‌شود، برای تشخیص نهایی حتما به متخصص پوست مراجعه کنید.

  • • استرس
  • • تغییرات هورمونی مانند بارداری یا یائسگی
  • • شیوه و مدل نامناسب بستن گیسوان
  • • آسیب رساندن با خشک کردن نادرست یا سفید کردن تارهای مویی
  • • مصرف داروهایی مانند شیمی‌درمانی
  • • ابتلا به عفونت قارچی یا بیماری تیروئید

برای تشخیص درست عامل اصلی با یک متخصص پوست و موی باتجربه دیدار و مشورت کنید و برای جلوگیری از ریزش مو، درمان‌های غیرتخصصی و توصیه‌های عمومی غیرمتخصصان را کنار بگذارید. به بانوان توصیه می‌شود درصورت بروز مشکلات قاعدگی به‌دنبال درمان آن باشند تا مبادا بر زیبایی‌شان تاثیر بگذارد.

به‌عنوان یک نکته کلی باید توجه به ریزش مو را جدی گرفت؛ زیرا در بسیاری از مواقع، نشانگر وقوع اتفاق جدی‌تری در داخل بدن است. به یاد داشته باشید که فولیکول موها یکی از سه رده سلولی است که سریع‌ترین تغییر را در بدن انجام می‌دهد. هر عامل تاثیرگذار بر بدن که آن را از تعادل خارج ‌کند بر سیستم این سلول‌ها نیز اثر خواهد گذاشت؛ بنابراین ریزش گیسوان می‌تواند نشانه یک عملکرد اشتباه در بدن باشد.

از تغذیه تا لیزردرمانی برای جلوگیری از ریزش مو

هر چقدر سایت‌‌ها و مطالب متنوع اینترنتی را زیرو رو بکنید تا برای ریزش مو راه‌حل بیابید تا برای این سوال جدی ذهن خود یعنی برای ریزش مو چی خوبه پاسخی پیدا کنید، حتما به پیشنهادهای کلی در این زمینه دست پیدا خواهید کرد که طیف گسترده‌ای از پیشنهادهایی مشابه را در بر می‌گیرد. البته در این موضوع شما تنها نیستید، به‌طوری که گفته می‌شود ۸۰ میلیون آمریکایی در آن سوی دنیا هم با این معضل دست به گریبان هستند؛ پس در ادامه به بهترین و موثرترین راه‌ها توجه کنید:

• غذای خوب را حسابی بخورید!

رژیم غذایی حاوی سبزیجات خام و گیاهان تازه مانند رژیم مدیترانه‌ای می‌تواند خطر آلوپسی آندروژنیک (طاسی با الگوی زنانه یا طاسی با الگوی مردانه) را کاهش دهد یا شروع آن را با کند کردن روند به تاخیر بیندازد. پس در فهرست غذایی خود انتخاب‌های سالمی را بگنجانید؛ مثل:

  • – تخم‌مرغ
  • – آجیل
  • – لوبیا و نخود
  • – ماهی
  • – محصولات لبنی کم‌چرب
  • – مرغ

تغذیه غنی از پروتئین نیز یکی از راههای جلوگیری از ریزش مو محسوب می‌شود. در هر روز حدود ۴۰ تا ۶۰ گرم پروتئین را به‌صورت خوراکی یا نوشیدنی تناول کنید. راستی ماست یونانی هم این ماده را در اختیارتان خواهد گذاشت.

• خودت را ویتامینه کن!

کمبود برخی از ویتامین‌ها مانند A، B، C، D، E و همچنین روی و آهن بر روی رشد گیسوان شما تاثیر می‌گذارد. یکی از گزینه‌هایی که امروزه طرف‌داران بسیار زیادی را به سوی خود جلب کرده است، مصرف انواع مکمل‌ها در کنار تغذیه سالم است. استفاده از مولتی‌ویتامینهای حاوی انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی ضروری برای رشد و حفظ موها در درمان ریزش مو موثر خواهد بود.

فراموش نکنید برای تهیه مکمل‌های مطمئن و موثر آن‌ها به مرجعی معتبر مراجعه کنید.

• مراقب باش!

کمی حوصله را به دستور کار روزانه خودتان اضافه کنید و برای جلوگیری از ریزش مو راه‌های مراقبت از آن را یاد بگیرید. توصیه‌های کلی در این زمینه عبارت‌اند از:

– خودداری از رساندن حرارت‌های بالا و مداوم به گیسوان: استفاده از گرما برای حالت دادن به موها، فولیکول آن‌ها را کم‌آب و آسیب‌پذیر می‌کند. سشوارها، اتوی موها و اتوهای فردهنده به مرور زمان با ایجاد رطوبت در ساقه‌های مویی به آن‌ها آسیب می‌زنند.

– پرهیز از دکلره کردن: اگر طاقت دوری از این کار را ندارید، بین زمان‌های استفاده از این مواد فواصل لازم را رعایت کنید.

– به مواد شیمیایی «نه» بگویید: به کار بردن مواد شیمیایی با روش‌هایی مانند سفید کردن موها با تقسیم مولکول‌های پروتئینی به‌عنوان منبع مورد اعتماد کراتین به آن‌ها آسیب می‌رساند. اگر نگران ریزش تارهای گیسوی خود هستید، استفاده از رنگ‌ها، هایلایت‌ها، درمان‌های پراکسید و پراکس را تا حد امکان محدود سازید.

– موهایتان را به هر مدلی نبندید: هر مدل مویی را برای بستن این اندام زیبا به کار نبرید؛ مثل دم اسبی محکم یا بافت‌هایی که باعث می‌شوند موها را خیلی بکشید و محکم ببندید. استفاده از کش‌ها و قیطان‌های سفت و سخت را هم کنار بگذارید؛ زیرا به مرور زمان پیوند مو و پوست سر را سست خواهند کرد.

– شامپوی طبیعی بخرید و درست بشویید: هدف از شامپو پاک‌سازی موها از آلودگی و چربی‌های اضافی است. شست‌وشوی بیش از حد با شامپو می‌تواند به تارهای مویی شما آسیب برساند. شستن کافی نه کمتر از حد لازم نه بیشتر از آن را رعایت کنید. پیشنهاد هفته‌ای دو بار معقول و پذیرفتنی است.

سولفات‌ها و برخی مواد دیگر با موخوره، خشکی پوست سر و موهای شکننده مرتبط هستند. بد نیست بدانید که هیچ مدرک علمی وجود ندارد که نشان بدهد ترکیبات خاصی در شامپو باعث ریزش موها می‌شود؛ اما ممکن است به سلامت آن‌ها کمک چندانی نکند. اگر متوجه شدید موهایتان بیش از حد خشک یا وز شده است، شامپویی را امتحان کنید که تا حد امکان کاملا طبیعی باشد.

– هر برس و شانه‌ای را به موهایتان نزنید: برای جلوگیری از ریزش مو وقتی خیس هستند از برس و شانه زدن به آن‌ها به صورت جدی بپرهیزید و برای جمع کردن آن‌ها از گیره‌‌های مناسب کمک بگیرید. برای شانه کردن هم به سراغ شانه‌هایی با دندانه‌های پهن بروید.

استفاده از یک برس نرم با الیاف طبیعی سطح چربی سالم را روی آن‌ها افزایش می‌دهد. پروتئین‌های کراتین موجود در تارهای گیسوان انباشته شده‌اند؛ بنابراین برس زدن آن‌ها را به‌آرامی در یک جهت از بالا شروع کنید و تا انتها ادامه دهید تا به صاف شدن و حالت دادن به کوتیکول مو کمک کنید.

در کنار رعایت موارد فوق به خاطر بسپارید که برای ریزش حدود ۱۰۰ تار موی خود در طول یک شبانه‌روز غصه نخورید؛ زیرا این یک امر طبیعی است که برای همه اتفاق می‌افتد و قطعا شما را دچار کچلی نخواهد کرد؛ هم‌زمان رشته موهایی جدید بر سر مبارک‌تان می‌رویند.

چطور تشخیص دهید که ریزش موی‌تان بیش از حد طبیعی است؟

برای اینکه تشخیص دهید که برای درمان ریزش مو شدید چه باید بکنید ابتدا لازم است که بدانید اصلا دچار ریزش موی غیرطبیعی هستید یا خیر؟

اگر در حالی که در مقابل آینه در جست‌وجوی نقاط بی‌نظیر زیبایی خود هستید متوجه شدید که تارهای مویی کمتری رشد می‌کنند یا هیچ رشته‌ای دوباره رشد نمی‌کند و با کاهش خط مو یا نازک شدن نواحی رشد آن‌ها مواجه شد‌ید، این احتمال وجود دارد که دچار آلوپسی شده باشید.

آیا نوردرمانی باعث جلوگیری از ریزش مو می‌شود؟

در کنار راه‌های طبیعی و توصیه‌های کلی که برای درمان ریزش موی سر مطرح می‌شود، راه‌های درمانی همچون نوردرمانی در سطح پایین یا استفاده از اشعه‌های لیزر هم به‌صورت جدی در حال گسترش است.

نور درمانی سطح پایین باعث رشد و ترمیم سلول‌ها می‌شود و به‌عنوان یک درمان بالقوه موثر و مطمئن برای درمان طاسی با الگوی مردانه و زنانه به‌حساب می‌آید که شایع‌ترین علل ریزش موی مردان و زنان محسوب می‌شود. این شیوه‌ها از سوی سازمان غذا و داری آمریکا FDA هم به تایید علمی رسیده است؛ البته برخی از این شیوه‌های درمانی هزینه‌هایی سنگین را به افراد تحمیل می‌کند؛ بنابراین نمی‌توان این راه درمان ریزش موی سر را به همه افراد توصیه کرد.

در نهایت بد نیست بدانید که اگر محرک اصلی ریزش یا هر چیزی که باعث آسیب رسیدن به فولیکول شده است، از بین برود مو در یک دوره چهار تا شش‌ماهه تا یک‌ساله بهبود خواهد یافت.

جمع‌بندی

نگرانی درباره ریزش موی سر و یافتن راه‌هایی برای جلوگیری از ریزش مو یکی از دغدغه‌های رایج بین زنان و مردانی است که در جست‌وجوی راههای جلوگیری از ریزش مو هستند. خوشبختانه با رعایت نکاتی زیر می‌توان با این آسیب مقابله کرد: تغذیه سالم حاوی مواد ضروری رشد موها و مصرف پروتئین کافی در هر روز، تامین انواع ویتامین‌های مورد نیاز، رعایت شیوه‌های مراقبت. در پایان با تشخیص متخصص و درصورت نیاز می‌توانید از نوردرمانی سطح پایین برای درمان ریزش موی سر خود کمک بگیرید.


منبع : bumag.ir

مطالب مرتبط
  • نظراتی که حاوی حرف های رکیک و افترا باشد به هیچ عنوان پذیرفته نمیشوند
  • حتما با کیبورد فارسی اقدام به ارسال دیدگاه کنید فینگلیش به هیچ هنوان پذیرفته نمیشوند
نظرات