به گزارش ایسنا، ذبیح الله خدائیان در پنجمین نشست هیئت مدیره انجمن آمبودزمان آسیایی (AOA) در ترکیه در ابتدای سخنان خود با اشاره به حملات وحشیانه رژیم صهیونسیتی و غاصب اسرائیل علیه مردم بی دفاع فلسطین و غزه گفت: این جنایات موجب به شهادت رسیدن دهها هزار تن از زنان، کودکان، سالمندان و حتی بیماران و مجروحان فلسطینی شده است.
وی با تاکید بر اینکه موج محکومیت این رژیم کودککش در جهان ایجاد شده، ادامه داد: علیرغم حمایت ناجوانمردانه استکبار جهانی از رژیم صهیونسیتی، در شهرهای بزرگ ایالات متحده آمریکا دانشجویان آزاداندیش علیه این جنایات اعتراضات گستردهای را مطرح کردهاند ما نیز به عنوان مدافعان حقوق افراد و صیانت از حقوق مدنی و بشر، باید این اقدامات رژیم صهیونیستی را محکوم کنیم.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به حادثه سقوط هلیکوپتر رئیس جمهور ایران و همراهانش بیان کرد: رئیس جمهور شهید آیت الله شهید رئیسی از بنیان گذاران انجمن آمبودزمان آسیایی بود.
خدائیان با بیان اینکه انجمن آمبودزمان آسیایی متشکل از کشورهایی با فرهنگ و ساختارهای سیاسی گوناگون است که تجرئیات ارزندهای برای ارتقای وضعیت رسیدگی به شکایتهای مردمی و بهبود ارتباط حاکمیت و مردم در کشورهای خود دارند، ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران نشأت گرفته از انقلابی مردمی است و با توجه به نقش مؤثر مردم در تأسیس و تداوم آن، رضایت آنها از دستگاههای اجرایی و احیای حقوق آنها از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی با یادآوری اینکه سازمان بازرسی جمهوری اسلامی ایران بر پایه اصول قانون اساسی، علاوه بر نظارت بر عملکرد دستگاههای مختلف اداری، به عنوان آمبودزمان، به شکایات مردمی از این دستگاهها نیز رسیدگی میکند، اظهار کرد: در سازمان بازرسی کل کشور، در مرکز رسیدگی به شکایتهای مردمی، شکایت ابتدا به دستگاه اجرایی مرتبط ارسال میشود، دستگاه مورد نظر یک ماه فرصت دارد شکایت را بررسی و نتیجه را به این سازمان اعلام کند و در صورت تأخیر در ارسال پاسخ توسط دستگاه شکایت شونده، در بازه زمانی ۲۰ روزه اول، نامه هشداری با امضای معاون این مرکز و در صورت تأخیر ۳۰ روزه، نامه هشداری با امضای رییس این مرکز به دستگاه اجرایی مربوط ارسال میشود.
وی توضیح داد: در صورت عدم اقناع شاکی از پاسخ دستگاه شکایت شونده، شکایت به اداره کل مرتبط در این سازمان ارسال میشود تا با تشکیل پرونده موردی، نتیجه نظارت و بازرسی به صورت گزارشهای اختصاصی (وقوع تخلف یا وقوع جرم)، به مراجع ذیربط ارسال میشود.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه این سازمان با آگاهی از نقش مردم در حاکمیت، ارائه بهترین خدمات به شهروندان را در اولویت کاری خود قرار داده، گفت: بر این اساس چندی است که با پیگیری این سازمان قانون حمایت مادی و معنوی از گزارشگران در مجلس شورای اسلامی تصویب و براساس این قانون سامانه گزارشگران فساد با هدف دریافت گزارشهای مردمی در خصوص فساد و بهره مندی از ظرفیتهای مردمی در مقابله با کارگزاران فاسد راه اندازی شده است.
وی با بیان اینکه از طریق آن سامانه شهروندان میتوانند موارد فساد را به صورت الکترونیکی گزارش کنند، بیان کرد: در آخرین تغییرات فرمهای ثبت شکایات توسعه یافته و به فرمهای تعاملی تبدیل شده بدین معنی که در هر مرحله سامانه نسبت به راهنمایی شاکی برای ثبت بهینه و دقیقتر شکایت اقدام میکند.
وی با تاکید بر اینکه ابتکارات و ابداعات سازمان بازرسی کل کشور در الکترونیکی کردن و تسهیل فرایندهای دریافت و رسیدگی به شکایات و گزارشهای فساد با بهرهمندی از رباتهای هوشمند باعث شده میزان شکایات و گزارشهای دریافتی افزایش قابل توجهی داشته باشد، گفت: بر این اساس تعداد شکایات و گزارش فساد واصله به سازمان در سال گذشته (۱۴۰۲) ۳۶ رصد رشد داشته است.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور با اعلام اینکه در مجموع ۹۲ درصد شکایات دریافتی در سال ۱۴۰۲ با همکاری دستگاههای اجرایی و پیگیری مرکز رسیدگی به شکایات مورد رسیدگی قرار گرفته، بیان کرد: سازمان بازرسی جمهوری اسلامی ایران علاوه بر نقش آمبودزمانی، وظیفه نظارت بر دستگاههای اجرایی و بازرسی از آنها را نیز عهده دار است.
وی هدف نهایی از این نظارت را ارتقای سلامت اداری و مبارزه با فساد در نظام اداری کشور عنوان کرد و گفت: محصول این بازرسیها که در قالب اثربخشی عنوان میشود منجر به احیای حقوق عامه میشود که در این راستا میزان اثربخشی نظارت و بازرسی این سازمان در سه سال اخیر رشد قابل توجهی داشته است.
خدائیان یکی دیگر از اقدامات مهم سازمان بازرسی جمهوری اسلامی ایران را صدور گزارشهای هشداری به دستگاههای تحت نظارت و بازرسی عنوان کرد و ادامه داد: این کار به منظور پیشگیری از وقوع سوء جریان تخلف یا جرم و یا جلوگیری از تداوم توسعه یا تشدید آسیب، به صورت خارج از نوبت به مسئولان دستگاههای اجرایی کشور انجام میشود.
وی یادآور شد که با توجه به تاکید سازمان بازرسی مبنی بر پیشگیری از فساد به جای برخورد با آن گزارشهای هشداری این سازمان در سه سال اخیر روند صعودی داشته به طوریکه این تعداد از دو هزار و ۹۹۲ مورد در سال ۱۴۰۰ به پنج هزار و ۱۴۷ مورد در سال ۱۴۰۲ رسیده است.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور از آمادگی سازمان بازرسی برای انتقال تجربیات در زمینههای آمبودزمانی و آموزش بازرسان کشورهای عضو در زمینههای مشترک خبرداد.
انتهای پیام