انگور یکی از محبوب ترین میوه های جهان بوده که از آن به عنوان میوه بهشتی نیز یاد شده است. این میوه خوش طعمی که با قرار دادن دانهای از آن در دهانتان شهد شیرین و خوش طعم آن تمام وجودتان را سرمست میکند، در تمام مناطق معتدل جهان میروید. فواید انگور از ویتامین ها و مواد معدنی گرفته تا تأثیر آن در چاقی و لاغری و دیابت، این دانه شیرین را محبوب تر کرده است. از جمله خواص میوه بهشتی می توان به پیشگیری از سرطان، آنتی اکسیدان، تقویت سیستم ایمنی بدن، کنترل دیابت و. را نام برد. در این مقاله همراه ما باشید تا با این میوه شیرین، سری به جذاب ترین و خوش طعم ترین قسمت ماجرا بزنیم. مویز، کشمش و انگور را آماده کرده و کنار دست تان بگذارید و آماده مطالعه شوید.
انگور یک میوه ای با پوست نرم و شیره دار است که از درخت انگور به وجود می آید. این درخت که آن را با عنوان درخت مو هم می شناسند، یکی از قدیمی ترین گیاهانی است که از آن حتی در اسطوره ها و کتاب های دینی نیز یاد شده است. جایی که درخت مو در آن کاشته می شود به تاکستان معروف است. از این میوه می توان کشمش، مویز، ژله، مربا، آب انگور و سرکه و بسیاری از محصولات دیگر به وجود بیاورند.
شاید برایتان جالب باشد اگر تاریخچه این میوه شیرین را بدانید. شت انگور برای اولین بار حدود ۸ هزار سال پیش در داخل اروپا پیدا شد. منشأ آن را به زمان حضرت عیسی مسیح نسبت دادند. احتمالاً دیده باشید که در فیلمهای تاریخی اهرام مصر و زمان فرعون هم این میوه کنار دست فرعون وجود داشت. قدیمی ترین انگور را به عنوان انگورهای ویتیس در اروپا میشناسند. بیش از ۱۰۰۰ رقم از این نوع میوه وجود دارد.
قدمت این میوه بهشتی از دوران نوسگی یعنی حدود ۶۵۰۰ سال پیش از میلاد وجود داشت. دو هزار سال بعد، رشد این میوه به خاورمیانه رسید. پادشاه بابل، حمورابی اولین کسی بود که قانون تجارت مشروب را تصویب کرد. هیتی ها ۳۰۰۰ سال قبل از میلاد به تنگه بسفر مهاجرت کردند و در آنجا به پرورش آن میوه پرداختند. بعدها این میوه به اسپانیا، ایتالیا و فرانسه رسید که به خاطر نفوذ رومیان در تجارت انگور بود.
زمانی که امپراطوری روم سقوط کرد، شراب سازی و پرورش این میوه تنها در صومعه سراها ممکن بود؛ اما بعدها استفاده از مشروب که یک فراوردهای عادی از این میوه بود تبدیل به یک رسم اجتماعی در فرهنگ مردم شد. در نتیجه از قرن شانزدهم تا بیستم تقاضا برای پرورش انگور افزایش پیدا کرد. انگورهای بومی زمانی به وجود آمده که اروپایی ها برای اولین بار به آمریکای شمالی رفتند. گونه انگورهایی که در آن منطقه وجود داشت در دو نوع انگور روباه و تابستان، شناخته شده بود.
علت نامگذاری انگور روباه این بود که عده ای معتقد بودند این انگورهای بومی شبیه به لانه حیوان است. به همین دلیل روی آن اسم انگور روباه گذاشتند. البته مطالعات اخیر نشان داده که ماده ای که در این نوع وجود داشت، مانند ماده ای است که ترشح غدد روباه و سگ وجود دارد. ظاهراً قبل از پیشرفت علم، اجداد ما به خیلی از علوم پی برده بودند.
انگور اروپایی نسبت به انگورهای بومی بهتر بوده اما در برابر سرما مقاوم نیستند و زود خراب می شوند. به همین دلیل بود که هر چه آمریکایی ها سعی در پرورش این نوع از اروپا به آمریکا داشتند، به علت سرمای هوا موفق نشدند. اما انگورهای دورگه فرانسوی و آمریکایی با ترکیبی از دو گونه آمریکایی و اروپایی موفق شدند در برابر سرما و آفت مقاومت بالایی داشته باشند.
انگور از درخت مو گرفته می شود. ساقه درختچه مو گره دار و دارای برگ های متناوب است. برگ درخت مو همان برگی است که برای دلمه استفاده می شود و ساختاری ۵ ضلعی و به رنگ سبز است. میوه درخت انگور گوشت دار و شیرین بوده و دارای اجزای زیر است که خواص هر کدام را به صورت جدا بررسی کردیم:
انگور به عنوان ملکه میوه ها یاد می شود چرا که نه تنها به عنوان میوه، بلکه محصولات دیگری نیز می توان از آن به دست آورد. شما می توانید صبح تان را با شیره این میوه بهشتی آغاز کنید. چای را با مویز یا کشمش میل کنید. غذای ظهر را در حالی میل کنید که با غوره مزه دار شده باشد و سالادتان در طعم سرکه، ترکیب اشتها آوری ایجاد کرده باشد. بعد از ظهر هم با میوه انگور از خودتان پذیرایی کنید. شب هم احتمالاً دلمه ای که در برگ مو پیچیده شده، برای شام آماده خوردن است. آخر شب مقداری روغن هسته انگور به مفاصل و عضلانی که گرفتگی دارند، مالیده و ماساژ دهید تا دردتان تسکین پیدا کند. می بینید؟ این میوه یا فراورده های آن از صبح تا شب می تواند همراه شما باشد و به شما سود برساند.
اگر یک داروی طبیعی برای درمان نفخ و تقویت توان بدن و حافظه می خواهید که علاوه بر انرژی زا بودن خون ساز هم باشد، از معجزه شیره انگور غافل نشوید. شیره این میوه را در طب سنتی دوشاب یا دبس می گویند طبع آن گرم بوده و بهترین خوراکی برای فصول سرد سال و رفع سرمای بدن محسوب می شود. مصلح شیره انگور تخم کتان است.
اگر هر روز احساس خستگی و بی حالی می کنید یا دچار یبوست شدید، از معجزه انگور خشک شده و مویز غافل نشوید. این دانه ها سرشار از ویتامین و مواد مغذی هستند که با خشک کردن این میوه نه تنها خواص آن از بین نمی رود بلکه به تاثیرات مثبت آن نیز اضافه می شود.
انگور سیاه خشک شده که آن را با نام مویز می شناسند، دارای اسید چرب امگا ۳ و امگا ۶ بوده که به تقویت عملکرد بدن و ذهن شما چه در کودکی و چه در بزرگسالی کمک می کند. رنگ سیاه این انگور به علت موادی چو آنتوسیانین و پلی فنولیک است که در پیشگیری از آلزایمر بسیار مؤثر است. انگور خشک سیاه سرشار آنتی اکسیدان است و ضد دیابت و ضد سرطان است. شما می توانید در هر بار میل کردن چای یا قهوه به جای قندهای مصنوعی، دهان تان را با شیرینی مؤثر و مفید این انگورهای سیاه خشک شده، شیرین کنید.
سرکه انگور با آن طعم جذابش، حتی وقتی اسمش بر زبان میآید باعث راه افتادن آب دهان میشود. سرکه انگور طبیعی از تخمیر الکل انگور به دست می آید. سرکه انگور ترکیبی از موادی چون اسید مالیک، اسید سیتریک، اسید تاتریک است؛ اما سرکه صنعتی که شما در بازار می بینید، حجم زیادی اسید سیتریک دارد که خواص درمانی سرکه مرغوب را ندارد.
از قدیم این روغن معجزه آسا را به عنوان گرم کننده بدن می شناختند، این روغن ضد یبوست است و می تواند اسهال را درمان کند. البته فراموش نکنید در صورتی که کلیه یا مثانه ضعیفی دارید، این روغن برایتان مناسب نیست. از جمله خواص روغن هسته انگور می توان موارد زیر را نام برد:
طعم جذاب و ترش غوره انگور را احتمالاً در خورشت های خوشمزه ای مثل خورشت بادمجان، آش یا سالاد تجربه کرده باشید. آبغوره هم که از غوره گرفته می شود می تواند ترکیب سالاد را با روغن هسته انگور، سرکه انگور و غوره تکمیل کند. دهان تان آب افتاد؟ پس از خواص آن برایتان بگوییم تا بیشتر به این دانه ترش و خوشمزه علاقه مند شوید:
غوره انگور در درمان ورم لثه ها مؤثر است. در صورتی که به چاقی مفرط دچار هستید، با رعایت نکات لازم می توانید از غوره برای درمان چاقی استفاده کنید. غوره سرشار از ویتامین سی و پتاسیم است که در درمان بیماری های روماتیسمی نیز مؤثر عمل می کند. به طور کلی از خواص غوره می توان به صورت موارد زیر اشاره کرد:
زمانی که از خواص آب انگور صحبت می کنیم منظور آب میوه تازه است که از فشردن انگور آب دار و تازه به دست آمده نه این آب میوه های صنعتی که پر از مواد افزودنی و شکر است. با توجه به نوع انگور، طعم آب آن هم متفاوت است. معمولاً انگورهای معمولی، دارای آب شیرین و ملایمی هستند در حالی که دانه های تیره، یک طعم غلیظی دارند. از جمله خواص آب انگور می توان به موارد زیر اشاره کرد:
این نوشیدنی گوارا به عنوان یکی از سالم ترین و مغذی ترین نوشیدنی های تاریخ، دارای خواص فوق العاده ای مانند پیشگیری از بیماری قلبی، سرطان، بهبود بینایی و …است. مقدار مشخصی از آن برای افرادی که دارای رژیم لاغری نیز هستند، مناسب است. آب انگور دارای خواصی از جمله:
با توجه به گونه های مختلفی که این میوه دارد، این میوه خوشمزه را در رنگ بندی های مختلف می توانید در فصول مختلف پیدا کنید. به همین دلیل است که هنگام کاشت این میوه بایستی با توجه به شرایط مکانی که دارید، انگوری را انتخاب کنید که با محیط شما سازگار باشد. انواع مختلف انگور را می توانید در مدل های زیر در بازار پیدا کنید که این انگور ها عبارت اند از :
از برگ مو انگور گرفته تا پوست، گوشت، ساقه، غوره، آب انگور و تمام جزئیات این میوه بهشتی، دارای خواص و ویتامین های فوق العاده است.
شاید بتوان گفت بهترین ماسک خانگی که می توانید داشته باشید، ماسک انگور طبیعی است. این میوه به عنوان اکسیری روی پوست عمل می کند. اگر دچار سوختگی در مقابل آفتاب شدید، کافیست مقداری ازاین له شده روی صورت تان بمالید. این میوه پوست را شفاف و جوان می کند. جای زخم و آکنه را به راحتی با انگور می توانید از بین ببرید.
اگر باردار هستید، میل کردن انگور هم برای خودتان و هم برای جنین تان می تواند اثرات مفیدی داشته باشد؛ زیرا می تواند مواد مغذی از جمله ویتامین، آنتی اکسیدان، اسید آلی، فیبر، اسید فولیک و بسیاری از مواد لازم دیگر را تامین کند. البته به اندازه و میزان مشخصی میل کنید. این میوه می تواند به رشد مغز جنین، تکمیل استخوان ها، جلوگیری از کم خونی و … کمک کند. با این حال به خاطر گرم بودن مزاج انگور در سه ماهه آخر از خوردن آن دوری کنید.
در طب سنتی این میوه بهشتی را ماده ای بسیار مقوی و مغذی، دفع کننده سودا و درمان کننده یبوست می دانند. فقط در نظر داشته باشید بعد از انگور از خوردن آب سرد بپرهیزید چون در طب سنتی باعث فساد در معده می شود. از دیگر خواص این ماده خوشمزه در طب سنتی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
این میوه شیرین و خوشمزه اگرچه دارای فواید بسیاری است، اما ممکن است مضراتی مانند آلرژِی، تداخل با بعضی داروها و مشکلات گوارشی به همراه داشته باشد؛ بنابراین اگر چه فواید زیاد انگور ممکن است شما را در خوردن آن وسوسه کند، اما توجه داشته باشید در برخی موارد هم ضرر به دنبال دارد.
در صورتی که مشکلات کلیوی دارید، از آن جایی که کلیه ها ممکن است قادر به دفع پتاسیم نباشد، آسیب جدی برایتان به دنبال دارد. این میوه هم دارای مقدار زیادی پتاسیم است. از طرفی این میوه بهشتی با خاصیت ضد انعقادی که دارد ممکن است با داروهایی مثل وارفارین تداخل پیدا کند. خوردن زیاد انگور باعث سوء هاضمه می شود و می تواند مشکلات گوارشی برایتان ایجاد کند. اگر ناشتا انگور مصرف کنید، احتمالاً در کل روز باید با حالت تهوع دست و پنجه نرم کنید.
رژیم انگور یکی از رژیم های پرطرفدار طب سنتی است که به عنوان رژیم پاکسازی کبد و لاغری یاد می شود. در این رژیم یکسری اصول و زمان بندی را برای مصرف این باید رعایت کنید. با این حال ممکن است با حالت تهوع، لاغری، ضعف و بی اشتهایی نسبت به این میوه دچار شوید. مصرف زیاد انگور در رژیم لاغری ممکن است نتیجه عکس به شما بدهد.
سوالات متداول
بسته به اینکه خواب چه نوع انگوری را دیدید، تعبیر خواب انگور متفاوت است. اما به طور معمول انگور شیرین در خواب به معنای شادی و ثروت است.
انگور ممکن است باعث تحریک گلو و ایجاد حساسیت های آلرژیک در دوران سرماخوردگی کند اما روی سیستم دفاعی بدن تاثیری ندارد و همچنان ویتامین های ضروری بدن را تامین می کند.
از ابتدای دوران کرونا، مهم ترین نکته ای که به آن تاکید می شد، تقویت سیستم ایمنی بدن بود. انگور با خواصی که دارد همچون انواع ویتامین ها، آنتی اکسیدان ها و مواد معدنی می تواند در بهبود و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند.
تنوع انگور هر کدام طبع متفاوتی را به دنبال دارد. برای مثال انگورهای کشمشی یا فخری طبع گرم و انگورهای عسگری طبع سرد دارند.
در پاسخ به این سؤال شاید بهتر باشد بگوییم چه کسانی نباید انگور بخورند. افرادی که دارای بیماری کلیوی، حساسیت به فروکتوز، مشکلات انعقادی خون، مشکلات ترشح بینی و گلو، آلرژی، بیماری دیابتی و. دارند، مصرف انگور برای آن ها توصیه نمی شود. به جز این افراد مشکلی در مصرف به اندازه انگور نخواهند داشت.
از این بابت در سرماخوردگی خوردن انگور توصیه نمی شود که می تواند باعث بروز حساسیت های آلرژیک یا تحریک گلو شود که اگر در این مدت دچار سرفه یا حساسیت هستید از مصرف انگور باید پرهیز کنید.
بله در هر ۱۰۰ گرم انگور حدود ۲۰ میلی گرم ویتامین سی وجود دارد.
در قرآن بیش از ۱۰ بار به انگور اشاره شده است که آن را در سوره های انعام، رعد، نحل، یس می توانید بخوانید که به عنوان نشانه ای از طرف خدا و افزایش رزق نیکو از آن یاد شده است.
منبع : salamatim.com