بیماریهای مادرزادی مو و پوست سر شامل طاسی مادرزادی، کممویی مادرزادی، طاسی مثلثی شکل، پرمویی مادرزادی و اختلالات رنگدانهای مادرزادی است که در اینجا تنها به طور مختصر به آنها اشاره میشود.
* طاسی (آلوپسی؛ alopecia) مادرزادی در دو ماه اول زندگی به شکل مناطقی از کممویی و فقدان کامل مو در پشت سر دیده میشود و تا یک سالگی طبیعی است. طاسی مادرزادی دایمی و کامل به ندرت در بعضی از نوزادان وجود دارد که در این صورت، یا نوزاد بدون مو به دنیا میآید و یا در ۶ ماه اول زندگی تمام موهایش میریزند و موی جدید جای آنها را میگیرد. گاهی رشد مو تا ۵ سالگی طبیعی است و پس از آن طاسی کامل روی میدهد.
* کممویی (هایپوتریکوز؛ hypotrichosis) مادرزادی، به فقدان نسبی موی سر گفته میشود که در آن ساقههای مو ممکن است از نظر ساختار، طبیعی یا غیرطبیعی باشند.
* طاسی مثلثیشکل (alopecia triangulara) نوعی طاسی منطقهای مثلثیشکل و بدون بافت جوشگاهی (اسکار) است که معمولا به طور یکطرفه و روی ناحیه پیشانی گیجگاهی دیده میشود و دایمی ولی غیرپیشرونده است و معمولا والدین این کودکان در ۳ تا ۶ سالگی فرزندشان متوجه آن میشوند. این نوع طاسی شایع است و به درمان نیاز ندارد.
* پرمویی (هایپرتریکوز hypertrichosis) مادرزادی ممکن است از نوع لانوژینوزا (lanuginosa) باشد که بسیار نادر است و در آن، تمام بدن به جز کف دست و پا پوشیده از موهای بلند و ابریشمی است. نوع شدید پرمویی مادرزادی نیز وجود دارد که در آن، نوزاد با موهای انتهایی زبر، به ویژه در صورت متولد میشود. پرمویی ناحیه کمری خاجی هم که به آن «دم کاذب» میگویند در بعضی از نوزادان، از هنگام تولد دیده میشود که اکثرا حاکی از وجود نوعی اختلال مهرهای نخاعی زمینهای است و باید نوزاد را مورد معاینه کامل عصبی و رادیولوژیک قرار داد.
* اختلالات رنگدانهای مادرزادی شامل پولیوز و آلبینیسم هستند. پولیوز (poliosis) عبارت است از وجود یک لکه منطقهای از موی سفید (در ناحیه سر، یا ابرو یا مژهها) که به دلیل ساخته شدن ناکافی ملانین (رنگدانه مو) ایجاد میشود و اختلالی ارثی است.
* آلبینیسم (albinism) نوع دیگری از اختلالات مادرزادی رنگدانهای است که در آن تعداد سلولهای ملانین، طبیعی، ولی تولید ملانین دچار اختلال است و در نتیجه، پوست، چشمها و موها، «بدون رنگ» هستند. معمولا موها به رنگ زرد وگاهی قرمز دیده میشوند.